Norsko a nechvalná historie rasové hygieny

23. 01. 2015 0:26:29
To, že skandinávské země měly spolu s nacistickým Německem nejrozsáhlejší programy tzv. rasové hygieny, asi nepatří k příliš známým faktům. Bez této temné, ale zamlčované stránky severské historie však podle mého názoru nemůžeme porozumět případu českých dětí, které matce odebraly norské úřady.

Odebírání dětí biologickým rodičům není ve skandinávském prostředí jen důsledkem rozbujelého sociálního státu, ale je třeba ho chápat v rámci historického úsilí o zlepšení „kvality“ populace a rasové hygieny. Dlouhodobě byla tato politika uplatňována vůči Laponcům a jejich dětem, které byly násilně umisťovány do internátních škol a bity, pokud mluvily svým rodným jazykem. Srovnání s českými chlapci, kteří nemají možnost stýkat se ani s rodiči a prarodiči, ani mezi sebou a žijí v oddělených nečesky mluvících rodinách, se přitom lze vyhnout jen těžko.

Snahy o skutečné šlechtění kvalitní populace však spadají až do 20. století, kdy Skandinávii zachvátilo eugenické nadšení inspirované nacistickými programy nejen svým obsahem, ale i názvem rasová hygiena. Norsko v tomto vývoji nestálo pozadu a jedna z prvních skandinávských laboratoří pro eugeniku a rasovou biologii (tzv. Winderen Laboratory) vznikla právě v Oslu. V letech 1929-1935 pak všechny severské země postupně uzákonily nucené sterilizace méněcenných složek obyvatelstva a v roce 1938 se přidal i Island. Na rozdíl od poválečného Německa, které prošlo de-nacifikací, během níž vzaly za své i eugenické programy, skandinávské státy se svými snahami vylepšit „kvalitu“ populace pokračovaly dál.

Ve Švédsku se nucené sterilizace provozovaly až do roku 1975. A nejednalo se o záležitost okrajovou a patrně ani ne tak zábavnou, jak by se mohlo zdát z románu Stoletý stařík, který vylezl z okna. Norské statisticky se mi nepodařilo dohledat, ale například švédský Státní institut pro rasovou biologii (Statens institut för rasbiologi), v 50. letech přejmenovaný na Státní institut pro lidskou genetiku, se spojuje s více než 60 tisíci případů sterilizací. Oficiální zpráva švédské vlády z roku 2000 k tomu uvádí, že mezi roky 1934 a 1975 došlo k 21 tisícům sterilizací jednoznačně vynucených. U dalších 40 tisíc stále existují dohady o jejich dobrovolnosti.

Nucené sterilizace ale samozřejmě nebyly jediným projevem eugenické snahy o zlepšení kvality populace. Například ve Finsku dostávaly švédštinou mluvící matky speciální podporu, protože měly údajně delší lebky a více nordické rysy než Finky se svými kulatými mongoloidními rysy. Tedy abychom to upřesnili, Švédky dostávaly podporu jen tehdy, pokud švédštinou mluvil i jejich manžel, geneticky narušené děti finsko-švédských rodičů se nepodporovaly. Tehdejší norská „věda“ mimo jiné ukázala, že děti vzešlé ze svazků plnohodnotných Norů (rozuměj s arijskými rysy) a Laponců (geneticky podobných Finům) mají méně symetrické obličeje, disharmonické rysy a hybridní kostru.

Jak souvisí historie norské rasové hygieny s případem dětí paní Michalákové? V dnešní době se samozřejmě už nehovoří o rasách nadřazených a méněcenných, skandinávské snahy o vylepšení „kvality“ populace však neskončily se zánikem programů rasové hygieny. Jen se přizpůsobily převažující ideologii a sociální změně zpochybňující, že za lidským chováním stojí geny a biologie. S postupem času se tak rétorika „za vše můžou geny“ přeměnila na heslo „za vše může výchova“. Pokud tedy norští sociální reformátoři v polovině 20. století věřili, že zajistí kvalitu populace tím, že ji očistí od geneticky méněcenných vlivů, dnes věří, že ji zajistí, pokud kulturně méněcenným skupinám zabrání děti vychovávat. A v ideálním případě tyto děti předají do rodin kulturně hodnotných, které budou děti vychovávat podle státem propagované ideologie a pravidel. Rasová hygiena tak byla nahrazena hygienou kulturní.

Jen tak lze vysvětlit chování norského úřadu Barnevernet, který se všemožně snaží minimalizovat kontakty českých chlapců s příbuznými, jejich kulturou i rodným jazykem a chlapce izolovala i mezi sebou samotnými. Jen tak lze vysvětlit paradox, kdy je Norsko na jedné straně otevřené imigraci, na druhé straně vysokému počtu imigrantů nedovoluje vychovávat vlastní děti, děti jim odebírá a předává do norských pěstounských rodin. Podle svědectví několika českých poslanců, kteří s paní Michalákovou v nedávných dnech navštívili norské úřady, místní policie nejen potvrdila, že při vyšetřování žádné pochybení rodičů nezjistila, ale policisté dokonce paní Michalákové popřáli, aby děti získala co nejdříve zpět do své péče. Norský úřad pro ochranu dětí Barneveret je však i přesto přesvědčený, že je pro děti lepší, aby žily v norských rodinách než se svoji vlastní biologickou matkou či příbuznými. Biologický vztah mezi rodičem a dítětem je z jejich hlediska nepodstatný, důležité je, aby dítě vyrůstalo v té správné kultuře, a tou bohužel ta česká v jejich očích není.

Na závěr: Kdyby někoho historie skandinávského hnutí opravdu zajímala, vřele mohu doporučit práce norského historika Nilse Roll-Hansena působícího na univerzitě v Oslu a člena Norské akademie věd a nauk.

Autor: Dana Hamplová | pátek 23.1.2015 0:26 | karma článku: 48.33 | přečteno: 47826x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 9.85 | Přečteno: 114 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.15 | Přečteno: 535 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 519 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 4 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 18581

Socioložka se zájmem o veřejné dění, otázky demografického chování, náboženství či štěstí (a to tom všem jsem již napsala nějaký ten článek a knihu).

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...